2010. november 15.

A nap ékszere: Hegyi kristály kővel díszített nyaklánc és karkötő

Kék bőr és hegyi kristály. Nem nagy, és nem túl kicsi. Ez vonatkozik a kőre, és a teljes ékszerre is.
Hordható hétköznapokon is, nem kell ünnepi alkalomra várni, hogy viselhessük.
Szilícium dioxid. Ha végiggondoljuk, tanultunk róla. Kvarc, homok. Ez a hegyi kristály? Igen, kvarcásvány, a képlete SiO2.
Egy tudományos megfogalmazásból idézek, ami a http://www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/kemia/szilicium.html oldalról származik.

"A szilíciumdioxid, SiO2. A kristályos szilíciumdioxid a természetben három módosulatban fordul elő. A közönséges hőmérsékleten állandó, s ennek megfelelően legelterjedtebb módosulat a kvarc, mely a hatszöges rendszerbe tartozó prizmákból és piramisokból álló kristályokat képez. A víztiszta kvarcot hegyi kristálynak vagy máramarosi gyémántnak nevezik, mangán- és vasvegyületek által ibolyára festett fajtája az ametiszt, sárgára színezett kvarc a citrin, a szerves anyagoktól szürkésbarna féleségei füsttopáz néven szerepelnek mint féldrágakövek. Vasoxidtól barnára vagy vörösre festett és a szennyezésektől többé-kevésbbé átlátszatlan kvarc az onyx, az achát, a jászpisz, a kalcedon stb., melyek legnagyobb része nem síklapok által határolva fordul elő. A kvarc számos eruptív kőzetnek (gránit, porfir stb.), továbbá kristályos palának alkatrésze. E kőzetek elmállása után az apró kvarckristálykák a folyókba és a tengerbe jutnak. A tenger pedig a közben többé-kevésbbé gömbölyűre koptatott kvarcszemecskéket homok alakjában részben újra a partra veti. A tengeri homok tehát többé-kevésbbé tiszta kvarc."
Az ékszer adatai a következők:

Hegyi kristály féldrágakő-bőr nyaklánc és karkötő


Hegyi kristály féldrágakő-bőr nyaklánc és karkötő
Rendelési száma: N0646k. A medál nagysága 6 cm, a lánc része organzás szál: 43 cm + 5 cm hosszúságú. Delfinkapocs záródású. A karkötő szélessége legszélesebb pontján 2 cm.

Itt található a többi ékszerrel együtt: http://napraforgokucko.hu/ajandek.html.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése